Leírás
A kávé „monszunolása” az egyik legrégebbi hagyomány Indiában, egészen a kávékereskedelem korai napjaira nyúlik vissza története. Azidőtájt a brit fennhatóságú India nagy mennyiségben termelt és exportált kávét. Az út hosszú volt: a Jóreménység Fokát megkerülve, a Kelet-Indiai Társaság árbócosai az év nagy részében úton voltak – mely idő alatt a kávé is tetemes változáson ment át. A teljes útvonal nagyjából 6 hónapnyi tengeren töltött időt foglalt magába; a monszun időszakban pedig tetemes idő állt rendelkezésre, ahol a kávé felszívhatta magát nedvességgel. A folyamat során a szemek megdagadtak, szerkezetük sokkal porózusabbá, törékenyebbé vált, ízkaraktere pedig a ma is ismert jellegzetességet hozta.
A hajózás természetesen fejlődött azóta, jóval rövidebb idő alatt eljut már a kávé Európába – az ízélmény azonban továbbra is keresett maradt. Több kísérlet után végre sikerült reprodukálni a folyamatot. Monszun idején nagy, nyílt tereken, hajótesteken terítik ki a kávét, ami így 3-6 hónapon keresztül ki van téve az időjárás viszontagságainak India nyugati partjainál. A jelenség júniusban és szeptemberben tűnik fel.
Brazil kávénkkal 80-20% arányban keverjük össze, a végeredmény pedig valóban egyedülálló: espressonak készítve karakteres, fűszeres ízek kerülnek előtérbe, míg tejjel inkább a sötét csokokádé és a cédrusos aromák érződnek jobban.
Reviews
There are no reviews yet.